Prislista och Avvikelserapport

Prislistor

Prislistor är kopplade till produkter och man kan välja olika priser på olika produkter och man kan anpassa olika priser för olika kunder.

Upprätta en prislista

För att upprätta egendefinierade prislistor: Gå till Inställningar – Inställningar – Ekonomi – Produkter – Prislista. Här kan man lägga in en ny prislista, ändra en gammal eller radera en prislista. Man har inte möjlighet att radera listorna Pris 1 och Pris 2, eftersom dessa är standardprislistor i systemet som är kopplade till produktkortens fält för Utpris och Utpris 2.

För att skapa en ny prislista klickar man på knappen Lägg till ny.

• Namn:Döp den till exempelvis Prislista 3 15 % rabatt eller Prislista 4 inklusive moms.
  • Beskrivning:Lägg till en kort beskrivelse.
  • Välj valuta:Standardvaluta är den valutan som är uppsatt på klienten – i svenska klienter vanligtvis SEK, välj en annan valuta om så önskas.
  • Prislistan är inklusive moms:Välj Ja eller Nej i rullgardinslistan.

Capture1

Lägg till en prislista på produkter

Gå till Ekonomi – Produkt – Artikelregister, och klicka på en produkt så att produktbilden öppnas. Gå till fliken Prislista. Här skriver man in det pris man önskar på de olika prislistorna för denna produkt. Pris 1 och Pris 2 är standardprislistor, förändrar man dessa kommer också priserna att bli förändrade på produktkortet under Utpris och Utpris 2.

Capture2

Lägg till en prislista på kunden

Gå till CRM – Kundhantering – sök upp kunden – gå till fliken Inställningar. Här väljer man vilken prislista som man önskar att kunden ska ha. Att använda Prislistor förenklar hanteringen om man har olika prisavtal med olika kunder. Prislistans pris på produkten kan också överskrivas när man skapar en order/faktura.

Capture3

Lägg till en prislista på ordern/fakturan

Gå till Ekonomi – Order/Faktura – Orderbehandling och skapa en ny order mot en kund. Klicka sedan på knappen Avancerat och öppna fönstret som gäller ”Beräkning av pris”. Där finner man fältet ”Prislista”. Systemet väljer automatiskt den prislista som är inställd på kundkortet i CRM under fliken Inställningar. Genom att ändra prislista i orderbilden överskriver man också prislistan man valde i CRM under inställningar på kundkortet.

Capture4

Avvikelserapport

Avvikelserapport ligger under Ekonomi – Lager – Avvikelserapport.

Här visas avvikelselistor i förhållande till varulagret. Denna lista uppdateras automatiskt om man vill finna avvikelser mellan registrerad lagernivå och korrigerad lagernivå.

Man kan söka efter en vara genom att använda sökmotorn överst på sidan:

• Skriv in varunamn, varunummer eller kategori i rutan över varulistan.
  • Välj om söket skall sorteras efter varunamn, nummer eller kategori.
  • Tryck på ”Enter” och en lista över antal träffar kommer upp.

Nolla ut avvikelselager

Denna funktion nollar ut alla avvikelselistor som har blivit genererade av systemet, dvs de avvikelserapporter som upprättas genom verkligt lager och registrerat lager.

Totalsumma

Denna funktion summerar alla avvikelselistor och visar summa i kronor och antal enheter.

Skriv ut avvikelselistor

Denna funktion skriver ut en lista över alla avvikelser i lagerstyrningsfunktionen. Denna lista kan eventuellt användas vid manuell kontroll av varulagret.